Säkert läge

Säkert läge är ett program som ställer in datorns internetuppkoppling att gå via en säker kanal till skrivning.se. På så sätt stängs trafiken mot andra webbplatser än skrivning.se ned och man hindras att surfa på andra platser medan man genomför en skrivning. Säkert Läge stänger ned program och processer på datorn och startar om webbläsaren för att de säkra internetinställningarna ska få genomslag. Var alltså uppmärksam på att andra program stängs ned utan förvarning medan Säkert Läge är aktivt. Programmet finns för Windows och Mac.

För att installera programmet se instruktionerna för Windows eller Mac

Säkert läge fungerar inte för mig – vad beror det på?

Troligen beror det på att något annat program på datorn hindrar Säkert Läge från att ändra internetinställningarna i datorn. Ofta handlar det om program som används för t.ex. anonym surfning eller för att komma åt tjänster som kräver att man befinner sig på en viss plats i världen, t.ex. musiktjänster som Pandora eller filmtjänster som Netflix.

Det finns ett antal insticksplugins till Chrome som vi vet kan orsaka detta problem. Nedanstående insticksprogram är ett axplock. Det finns många andra som fungerar på liknande sätt.

 • Media Hint
 • Netflix Unlock
 • Hola Unblocker
 • Proxy Switchy
 • Proxy2k
 • Twitch.tv Europe lag fix

Om man stänger ner programmet eller tillfälligt deaktiverar tillägget kommer Säkert Läge fungera som vanligt. För att deaktivera en insticksplugin i Chrome, följ nedanstående steg:

 1. I Chrome, välj Inställningar
 2. I vänstra menyn, välj Tillägg
 3. Leta upp det misstänkta tillägget och klicka ur bocken vid "Aktiverat"
 4. Starta om Skrivning.se Säkert Läge och försök igen

Säkert läge för Windows

Installation och användning

 1. Klicka här för att hämta programmet.
 2. Dubbelklicka på programmet (SkrivningInstaller.exe) för att starta installationen. När installationen är klar startas Säkert Läge automatiskt. Vid nästa tillfälle finns Säkert Läge tillgängligt via ikoner på Skrivbordet och i Startmenyn.
Uppdateringar

I sällsynta fall behöver Säkert Läge uppdateras. Detta sker automatiskt i samband med att programmet startas. När en uppdatering behövs tar uppstarten något längre tid än normalt medan den nya versionen laddas ner.

Min dator har fastnat i Säkert Läge - vad ska jag göra?

Om Säkert Läge avslutas på ett okontrollerat sätt, t.ex. genom att processen "dödas" eller om datorn plötsligt stängs av kan det hända att internetinställningarna som Säkert Läge använder sig av inte återställs. Det enklaste sättet att återställa är att starta Säkert Läge och klicka på Avsluta. Då återställs internetinställningarna.

Man kan även återställa internetinställningarna manuellt genom att följa dessa steg:

 1. Starta Internet Explorer
 2. Öppna Internetinställningar (Internet Options) via menyn (kugghjulet uppe till höger)
 3. Välj fliken Anslutningar (Connections)
 4. Välj LAN-inställningar (LAN settings)
 5. Klicka bort bocken innanför fältet Proxyserver (Proxy server)
 6. Klicka OK, sedan OK igen. Klart!

Säkert läge för Mac

Installation och användning

 1. Klicka här för att hämta installeraren.
 2. Kör installeraren (SkrivningSakertLage.pkg) när den hämtats. Du blir under installationen ombedd att skriva in ditt lösenord.
 3. Efter att installationen är klar, öppna programmet som ska finnas i "Program" i Finder.
 4. Innan du startar säkert läge är det bäst att avsluta öppna webbläsare som Safari och Chrome, samt meddelandeprogram som t.ex. Skype och Meddelanden.
 5. Tryck på knappen "Starta säkert läge". Du blir ombedd att fylla i ditt lösenord för att godkänna installation av ett nytt hjälpverktyg.
 6. Nu startas din webbläsare och du kommer till inloggningssidan för att genomföra din skrivning.
 7. När du har lämnat in din skrivning, tryck på knappen "Avsluta säkert läge". Det gör att du åter kan använda internet som vanligt.

Hjälp vid problem

Det går inte att installera programmet
Gå till "Säkerhet och integritet" under "Systeminställningar". Inställningen "Tillåt program hämtade från:" i fliken "Allmänt" måste vara satt till "Mac App Store och angivna utvecklare".
Webbläsaren öppnades inte, eller inloggningssidan kom inte upp
Om programmet säger att säkert läge är startat, prova att själv öppna webbläsaren och gå till https://www.skrivning.se/elev
Programmet avslutades oväntat och det går inte att använda internet
Prova att öppna programmet igen, och tryck på knappen "Avsluta säkert läge".
Jag har klickat på "Avsluta säkert läge" men internet går fortfarande inte att använda
Prova att starta om din Mac.